Με ιδιαίτερη μεγάλη χαρά παραλάβαμε και παρουσιάζουμε την εργασία μικρών μας φίλων, που αφορά την προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, και όχι μόνο. Πιο συγκεκριμένα αξίζει να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί.
Hμερολόγιο 2016 Δ1 (πατήστε εδώ για να δείτε το ημερολόγιο)
Oι μαθητές των Δ1 και Δ2 τμημάτων του ΔΣ Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν το «Ημερολόγιο του Μικρού Θαλασσόλυκου» στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονείται στο σχολείο με τη συνεργασία της παιδικής Helmepa της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, τη στήριξη του Διευθυντή του σχολείου κ. Ε. Ζδράλη, τη συμμετοχή του εκπαιδευτικού ΠΕ 70.50 Πετρίδη Α. και την έγκριση της Δ/νσης ΠΕ (Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) . Το πρόγραμμα αφορά την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος, τη σχέση θαλάσσιου περιβάλλοντος και ναυτιλίας, τη σχέση ζωντανού και καθαρού θαλάσσιου περιβάλλοντος και αλιείας, τήρηση κανόνων και συμπεριφορών για καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, καθαρή γαλάζια θάλασσα και πράσινη στεριά, δράσεις για να διατηρηθεί καθαρό το περιβάλλον. Υπεύθυνοι του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί: Φώτιος Παπανικολάου, ΠΕ70 και Μαρία Οδατζίδου, ΠΕ70.
Σύμφωνα με το δάσκαλο κ. Φώτη Παπανικολάου που είχε την τελική επιμέλεια, το «Ημερολόγιο του Μικρού Θαλασσόλυκου» είναι το ημερολόγιο ενός μαθητή-μικρού θαλασσόλυκου που αγαπά τη θάλασσα και ζει σε κάποιο νησί ή παραθαλάσσιο μέρος. Οι μαθητές αρχικά επεσήμαναν τις ημέρες των αργιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους(εθνικές, θρησκευτικές και σχολικές εορτές), όπως επίσης και εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες ημέρες για τη θάλασσα ή για περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται και με τη θάλασσα. Κατόπιν, οι προαναφερθείσες ημέρες επενδύθηκαν με δραστηριότητες του μικρού θαλασσόλυκου σχετικές με την ημέρα που συνάμα αποτελούν προτάσεις για δραστηριότητες σε κάθε παιδί. Οι δραστηριότητες είτε αφορούν σε ενεργό συμμετοχή του μικρού θαλασσόλυκου στις εθνικές ή θρησκευτικές εορταστικές εκδηλώσεις όπως γιορτάζονται στον τόπο που γεννήθηκε, δίπλα στη θάλασσα, είτε σε συγκεκριμένες δράσεις που αναλαμβάνονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στα πλαίσια πχ μιας παγκόσμιας ημέρας.
Ένα δεύτερο σκέλος στη δημιουργία του ημερολογίου είναι η επισήμανση των εορτών κάποιων θαλασσινών παρεκκλησίων και η σύντομη αναφορά στο ιστορικό του ναού και στις τιμητικές-εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται από τους θαλασσινούς, στις οποίες μετέχει και ο μικρός θαλασσόλυκος. Τα παρεκκλήσια ή μοναστήρια που επιλέχτηκαν, βρίσκονται θεμελιωμένα πάνω σε βράχους τριγυρισμένους από τη θάλασσα, μοιάζουν να επιπλέουν, δεσπόζουν στους όρμους αλιευτικών καταφυγίων, ατενίζουν την απεραντοσύνη της θάλασσας, συνδέονται με ναυτικές ιστορίες ή με την ιστορία, τις παραδόσεις και τη μυθολογία του τόπου, με θαύματα αγίων ή της Θεοτόκου που έχουν σχέση με ψαράδες και ναυτικούς, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ναυτική, αλιευτική παράδοση της Ελλάδας, είναι αρμονικά δεμένα με το θαλάσσιο περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρεται ο μικρός θαλασσόλυκος, προσθέτοντας πνευματική γαλήνη.
Τέλος, για κάθε μήνα του έτους υπάρχει η υπόμνηση για συγκεκριμένα ψάρια που καλό είναι να μην τα ψαρεύουμε επειδή βρίσκονται σε αναπαραγωγική περίοδο. Επίσης, έχει επισημανθεί στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ακτών το πρόβλημα της υπεραλίευσης και ότι δεν πρέπει να αλιεύονται ψάρια μικρότερα από το επιτρεπτό από τη νομοθεσία μέγεθος και έχουν αναφερθεί τα εργαλεία και οι τρόποι ψαρέματος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε. Hμερολόγιο 2016 Δ1(πατήστε εδώ για να δείτε το ημερολόγιο)